27 Şubat 2009 Cuma

zeytinyağlı lahana sarması

malzemeler:
1 orta boy lahana
3 su bardagi pirinç
1 su bardagi zeytinyag
1 su bardagi su
1 demet maydanoz
4 sogan1 domates
1 yemek kasigi domates salçasi
1 limon suyu
1 yemek kasigi çam fistigi
1 yemek kasigi kus üzümü
1 tatli kasigi seker
1 tatli kasigi tuz
Karabiber, nane
yapilisi:
Lahananın dış yapraklarını kaynar tuzlu suda haslayalım.
Ince dogranmış sogan zeytinyağda hafif pembe olana kadar kavuralım. fıstığı ilave edelim. Bir kaç kere karıştıralım.
Ayıklanıp yıkanmış pirinci ilave edelim.Pirinçler şeffaflaşana kadar kavuralım.
1 domatesi rondodan geçirip salça ile Kavrulmakta olan pirince ilave edelim. Bir su bardagi su ,şeker,tuz ve karabiber (arzu edilen baska baharatlarda eklenebilir.)Karıştırıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
Kapagi kapali 15 dakika demlenmesini bekleyelim .Limon suyu, ince kıyılmış maydanoz, kuş üzümü ilave edip Karıştıralım.
Lahana yapraklarinin sert damarlı kısımlarını bir bıçakla alalım. Hazirlanan içle arzuya göre uzun veya küçük saralım. (Zeytinyaglida uzun tercih edilir.)
Kalan lahana yapraklari tencerenin altına serelim üstüne Sarmaları dizelim. Aralara limonu dilimleyip koyalım.Üstünü yine lahana yapraklarıyla örtelim. Bir su bardagi su ekleyip kısık ateste suyunu çekene kadar pişirelim.......afiyet olsun........

amasya elması tatlısı


malzemeler:
1 kilo amasya elması
2 kalıp kızamık şekeri
su
kaymak veya kremşanti
yapılışı:
elmaları soyup ortasını çekirdekli kısmını oyalım.yayvan bir tencereye alalım elmalrın yarısına kadar su koyalım kızamık şekerini elimizle kırarak oyuklara yerleştirelim kısık ateşte pişirelim.pişip soğuduktan sonra üzerine kaymak veya kremşanti koyalım bu kadar basit yapılışı bi o kadarda hafif bir tatlıdır .........afiyet olsun......

sütlü çilekli tatlı


malzemeler:
5 su bardağı süt
5 çorba kaşığı nişasta
4 tatlı kaşığı hindistan cevizi
7 çorba kaşığı tozşeker
1 yumurta sarısı
sos için :
çilek veya arzuya bağlı herhangi mevya sosu
yapılışı:
süt dışındaki malzemeyi karıştıralım ardından sütü azar azar karışıma ekleyelim koyu muhallebi kıvamına gelene kadar orta ateşte karıştırarak pişirelim. soğuk suyla çalkalanmış kalıba boşaltalım(ters çevirirken yapışmaması için çalkaladık) en az 2 saat buzdolabında bekletelim serviste önce servi tabağına ters çevirelim üzerine meyva sosumuzu gezdirelim ben yazdan yaptığım çilek sosunu kullandım...afiyet olsun.....